Algemene vergadering
Onze algemene vergadering van de vereniging combineren we terug met een heel interessante spreker :
Paul Meyer
Is België nog steeds het walhalla voor de internationale drugshandel?
Paul Meyer heeft fortuin gemaakt in de misdaad. Hij heeft er een lange gevangenisstraf opzitten, waaronder acht maanden in de Bangkwang gevangenis in Bangkok, maar hij is nu weer vrij en wil zonder taboes terugblikken en spreken over zijn verleden in de criminaliteit. Meyer biedt een unieke inkijk in de mechanismes van de misdaad. Zijn verhaal is onderhoudend, avontuurlijk én leerrijk, ook voor mensen die zich willen inzetten voor de bestrijding van deze criminaliteit.
Inschrijvingen afgesloten :
plaats : Lozen Boer
1e persoon inbegrepen in lidgeld, volgende betalen 85 euro (factuur volgt)
Topcarrière in de misdaad
Paul Meyer (1962) heeft een absolute topcarrière achter de rug. En, heel bijzonder, zijn loopbaan heeft hem voor lange jaren in de gevangenis doen belanden; het was een carrière in de misdaad. Paul Meyer was het kopstuk van de beruchte ‘Bende van 700 Miljoen’, genoemd naar het geschatte bedrag in euro dat de groep heeft buitgemaakt. Hun core business was smokkel. Tussen 2000 en 2007 was zijn groep de belangrijkste Europese logistieke dienstverlener voor alles wat illegaal van plaats a naar plaats b moest getransporteerd worden. Dat konden de meest uiteenlopende goederen zijn: van mineraalwater over elektronica, namaaksigaretten tot hasj en cocaïne. Meyers gedrevenheid, creativiteit en intelligentie waren de belangrijkste brandstof van de bende.
Goede komaf
Paul Meyer is geboren in een typisch middenklasse-gezin uit de buurt van Eindhoven. Zijn vader was een hardwerkende werknemer bij Philips, begonnen als arbeider en opgeklommen tot net onder directieniveau. Zijn zussen hebben beiden hoge functies, de ene is hoofd van een scholengroep, de andere werkt in een Zwitserse financiële instelling. Meyer kreeg een goede, zelfs ietwat strenge opvoeding. Er is geen enkele oorzaak uit zijn jeugd die hij als excuus kan inroepen om te verklaren waarom hij in de criminaliteit is beland. Het was een keuze die hij vrijwillig heeft gemaakt. Omdat het spannend en avontuurlijk was, geweldig veel geld opbracht en hem toeliet enkele jaren een exuberant, exorbitant leven te leiden.
Hellend vlak
Meyer volgde een opleiding tuinbouw. Aan hogere studies begon hij niet, maar stapte in navolging van een vriend na de middelbare school in de handel. Zijn eerste handelswaar waren houten chalets. Na enkele jaren in de omgeving van Eindhoven, waar Meyer zijn eerste -soms rauwe- ervaringen opdeed, verhuisde hij naar de havenstad Antwerpen, om actief te worden op een nieuwe, bruisende handelsplaats: het Falconplein. Dit Antwerpse plein was in de jaren ’90 hét knooppunt van talloze handelsroutes tussen West- en Oost-Europa, routes die na de val van de Berlijnse Muur in volle ontwikkeling waren. Meyer bouwde er aan een netwerk, en schoof op van legale naar steeds illegalere en lucratievere handel. Hij werkte dag en nacht, verhandelde na verloop van tijd alles waar hij de hand op kon leggen. Dat waren o.m. goederen uit btw-carrousels, namaak, gestolen handelswaar. Het maakte hem niet uit, als het maar geld opbracht.
Fortuin
Het toppunt van zijn criminele carrière kwam toen hij een belangrijke schakel werd in de internationale drugshandel. De financiële opbrengsten waren buitensporig, zijn groep verdiende iedere zes weken ongeveer één miljoen euro. Taxfree money. Hij leverde vooral diensten aan Nederlands-Marokkaanse hasj-filières, maar hij had ook lijnen van Hongkong naar Antwerpen, of van Antwerpen naar Bogota. Meyer is erin geslaagd om zijn buitgemaakt fortuin uit de handen van justitie te houden. Er is nooit één euro van hem in beslag genomen. Hij heeft nog steeds een luxe-resort in Thailand. Wanneer hij over enkele jaren weer vrij mag reizen gaat hij die richting uit.
Berouw
Meyer heeft ondanks zijn buitengewoon succesverhaal in de misdaad toch een uitgesproken moreel besef. Hij heeft nooit geweld gebruikt, en dat was naast een pragmatische ook een ethische keuze. Wanneer hij terugblikt balanceert hij op de dunne koord tussen berouw en voldoening. Ja, ik was fout, zegt hij, maar ik heb the time of my life gehad. Als je weet dat ook charme en spreekvaardigheid cruciale troeven waren in zijn carrière, dan weet je meteen dat Paul Meyer garant staat voor een ongemeen boeiend verhaal. Een aanrader.
foto’s ©Thibault Gregoire/Read My Lips