15 juni 2017 – 12 u – Algemene vergadering met Eddy Willems

Eddy Willems

Algemene vergadering

Onze algemene vergadering van de vereniging combineren we terug met een heel interessante spreker : Eddy Willems.

Cybergevaar

Eddy Willems geeft een overzicht van de recente online gevaren en toont je hoe je je ertegen kunt wapenen. Virussen, spam, hacktivisme of misschien zelfs regelrechte cyberoorlogen tussen landen analyseert deze security goeroe met een nuchtere blik. De lezing is gebaseerd op zijn boek Cybergevaar, dat leest als een thriller waarin de werkelijkheid de fictie schaamteloos overtreft.
Online je stem uitbrengen, geldverrichtingen doen, tickets bestellen … Hoe veilig is dat? Wat met tablets of smartphones? Hoe kun je de cybermisdadigers te slim af zijn? Eddy gidst het publiek door het heden, verleden en de toekomst van de cybermisdaad aan de hand van pittige anekdotes, verrassende inzichten en nuttige adviezen. Een noodzakelijke refresh voor elke bewuste computergebruiker.


De inschrijvingen zijn afgesloten.


Biografie

De eerste keer

Na zijn studies ging Eddy Willems aan de slag als systeemanalist en programmeur in de bedrijfswereld. In die job kon hij niet alleen zijn honger om software te ontwikkelen stillen maar als helpdeskmedewerker kon hij de mensen ook helpen hun computerproblemen op te lossen.

Als jonge programmeur zou hij al heel snel in aanraking komen met malware. “Op een dag startte ik mijn pc maar er gebeurde helemaal niets. Er was enkel een scherm te zien waarop stond dat je geld moest storten op een bepaald rekeningnummer. Ik herstartte de pc, en toen gebeurde er helemaal niets meer. Ik dacht dat er een bug in zat. Toen startte ik maar op vanaf een systeemdiskette en zag waar de “fout” zat: het pad was veranderd en versleuteld… zonder het te beseffen had ik kennisgemaakt met de eerste ‘ransomware’, programma’s ontwikkeld om je pc te gijzelen en slechts na betaling weer vrij te laten. Gelukkig had ik het probleem in enkele minuten omzeild en konden we ongehinderd voortwerken.”

Het was zijn eerste kennismaking met een computervirus. Met de oplossing om het probleem te omzeilen haalde hij indertijd het VTM-journaal. De microbe zou hem niet meer loslaten. ‘Ik besefte dat dit was wat ik eigenlijk altijd had willen doen: virussen ontdekken en in kaart brengen en naar manieren zoeken om ze te bestrijden.’

De jacht is open

We zijn nu een kwarteeuw later. Intussen heeft Eddy Willems van de jacht op malware zijn job gemaakt. Door het internet is zijn jachtterrein quasi oneindig. De vindingrijkheid van de malwareschrijvers is onbeperkt. Virusjagers liggen voortdurend op vinkenslag en hebben een zesde zintuig voor nieuwe malware. Want in deze sector geldt: wie slaapt vangt geen vis.

Eddy Willems is momenteel security evangelist bij het Duitse antivirusbedrijf en veiligheidsbureau G Data Software. Zijn voornaamste taak is om de ‘blijde antimalwareboodschap’ te verspreiden bij het grote publiek. Hij zetelt als directeur in diverse organisaties, zoals EICAR (European Institute for Computer Anti-Virus Research) en AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization). Als zowat enige security goeroe in de Benelux wordt hij geregeld gevraagd voor interviews in dag- en weekbladen, op radio en tv in binnen- en buitenland. Hij is ook de auteur van het boek Cybergevaar. Hoe we ons kunnen wapenen tegen online misdaad… en meer (Lannoo, 2013).

Cyberspionnen en cybercriminelen

Cyberspionage à la NSA vindt Eddy Willems minder verontrustend dan de cybercriminelen die het gemunt hebben op de gewone dagelijkse pc-gebruiker. “Daar schuilt het echte cybergevaar. Mensen die hun laptop gewoon dichtklappen zonder programma’s af te sluiten, waardoor de updates niet geïnstalleerd geraken: gek word ik daarvan. Niet alleen de antivirusprogramma’s moet je regelmatig updaten, ook de andere software die je vaak gebruikt. Wie dat niet doet, is niet altijd volledig beschermd tegen de nieuwste virussen. Net daarvan maken cybercriminelen gebruik om je systeem binnen te dringen. Uitgerekend in die ene week dat jij een update uitstelt, komt de malware binnen.” (Knack, 2 oktober 2013)

De opkomst van sociale media als Facebook of Twitter heeft het gevaar om slachtoffer te worden van een cyberaanval alleen maar vergroot. Hoe uitgekookt de malwareschrijvers ook zijn, ook wij zelf dragen een grote verantwoordelijkheid om onze pc’s te beschermen.”De overgrote meerderheid van de besmettingen zou nooit een kans maken als de gebruiker daar niet de gelegenheid toe zou geven”, vertelt Willems nog in Knack. “Het is blijkbaar sterker dan onszelf.” Iedereen die surft loopt in het vizier van software met slechte bedoelingen. En er wordt altijd met scherp geschoten. Uw bankrekening is doorgaans het eerste doelwit. De enige bescherming zijn goede antivirusprogramma’s. Het voortdurende besef dat er malware op de loer ligt, is uw beste bescherming. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben. En leg uw oor te luisteren bij topexperts als Eddy Willems

foto’s ©Thibault Gregoire/Read My Lips