17 september om 19 u : Jan Verheyen

Een topregisseur over de Vlaamse film

Met twaalf langspeelfilms op zijn palmares is Jan Verheyen (1963) niet meer weg te denken uit het Vlaamse filmlandschap. Ook als presentator en organisator verdiende hij meer dan zijn strepen.
Amper negentien jaar is Verheyen als hij in 1982 zijn opwachting maakt in de Belgische filmscene. Samen met Marc Punt organiseert hij het filmfestival van Knokke-Heist. De organisatoren weten dikke vissen als Dennis Hopper en Paul Verhoeven naar de Belgische kust te halen, maar na twee edities wordt het festival al opgedoekt.

Schrijf nu in :

17 september 2015 - 19u @ Lozen Boer

1e persoon inbegrepen in lidgeld, volgende betalen 65 euro aan de kassa

[private_leden] [contact-form-7 id=”1619″ title=”Inschrijving vergadering”] [/private_leden]

 

Van Basic Instinct tot Daens

Samen met partner in crime Marc Punt richt Verheyen enkele jaren later Independent Films op. Deze onafhankelijke distributeur kent meteen succes door films als Basic Instinct en Terminator 2 naar Belgi te halen. Independent Films beperkt zich niet tot Amerikaanse kaskrakers, ook Belgische films kunnen er terecht en met resultaat. Maar liefst vijf van de vijftien meest succesvolle Belgische films worden door Independent uitgebracht. Tot die paradepaardjes behoren onder andere Daens, Hector en Loft’.
In 1986 organiseert Verheyen in de Gentse Vooruit De Nacht van de Rariteiten. Hoewel de opkomst bedroevend laag is, wordt er cultfilmgeschiedenis geschreven. Het evenement groeit later uit tot het gewaardeerde cultfilmfestival De Nacht van de Wansmaak, dat ondertussen aan zijn vijfde editie toe is (‘De Nacht van de Wansmaak has risen from the grave’ – 2014).

Los Angeles

Na het succes van Boys, zijn regiedebuut uit 1991, stort Verheyen zich in een Amerikaans avontuur. In Los Angeles mag hij de erotische thriller The little death regisseren. Het wordt een ontnuchterende ervaring en Verheyen keert terug naar Belgie.
Hij neemt sportief revanche en regisseert de alom geprezen film Alles moet weg naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye, met Vlaamse kleppers als Peter Van Den Begin, Stany Crets en Bart De Pauw in de hoofdrollen.

Vlaamse eisen

In 2010 laat Verheyen van zich horen met de romantische komedie Zot van A, en in 2012 debuteert hij als radiopresentator naast Christel Van dijck in het populaire (800 000 luisteraars!) Radio 2-zaterdagochtendprogramma ‘En nu serieus’.

Het Vonnis

In 2013 komt Het Vonnis in de zalen. Het is een rechtbankdrama over een man die na de dood van zijn vrouw en dochter het recht in eigen handen neemt. De film is een zeer actuele aanklacht tegen een verstard en wereldvreemd rechtssysteem en getuigt van een grote maatschappelijke betrokkendheid. Jan Verheyen verzorgde niet alleen de regie maar schreef ook het scenario. In de cast vindt u bekende namen als Koen De Bouw, Johan Leysen en Veerle Baetens. Ook deze film lokte in Vlaanderen 400 000 bezoekers, de derde Verheyen-film op rij die daarin slaagt. Hij staat nu met vier films in de Top 20 van de meest succesrijke Vlaamse films ooit.