Diner – 22 september 2022 – 19 u: Bert De Vroey

De Wereld Vandaag – Bert De Vroey

De oorlog in Oekraïne heeft zeventig jaar oude zekerheden over de internationale relaties op de helling gezet. Zelfs de Verenigde Staten hebben niet kunnen beletten dat een grootmacht als Rusland een aanval lanceerde op een buurland. Tegelijk heeft die Russische aanval een krachtige en eendrachtige reactie uitgelokt van de Westerse landen van Europa en Amerika – onder Amerikaans leiderschap.

De vraag is hoe belangrijk en stevig de plaats van de VS nog is in de wereldorde. Veel Amerikanen voelen er nog weinig voor om elders op de planeet politieman te gaan spelen, vrede af te dwingen of de democratie te gaan beschermen. Donald Trump was een duidelijke vertegenwoordiger van die strekking. Joe Biden daarentegen ziet nog steeds een rol weggelegd voor zijn land als baken en pleitbezorger van democratie, mensenrechten en vrijheid – ook al hebben de VS die waarden zelf niet altijd consequent nageleefd.

Bert De Vroey volgt bij de VRT-nieuwsredactie de Amerikaanse binnen- en buitenlandse politiek al meer dan 20 jaar op de voet, net als de internationale machtsverhoudingen en organisaties als de NAVO, de VN, de G7 en de EU. In een voortdurend aangepaste en geactualiseerde lezing belicht hij de plaats en de rol van de VS in een wankele wereldorde.


Schrijf nu in :

plaats : Lozen Boer

1e persoon inbegrepen in lidgeld, volgende betalen 95 euro (factuur volgt)

De boekingen zijn afgesloten

Dit event is exclusief voor VLI-leden, indien u nog geen lid bent, neem dan contact op met secretariaat@vli.be