Biografie
Johan Van Overtveldt (1955) was hoofdredacteur van Knack en Trends. Eerder verdiende hij ook in het bedrijfsleven zijn sporen.
Het economisch reilen en zeilen uitgelegd – helder en zeer begrijpelijkMet kennis van zaken – degelijk
Johan Van Overtveldt (1955) was zowel hoofdredacteur van Knack en zusterblad Trends. Doorheen zijn journalistieke carrière brachten zijn regelmatige zijstappen hem ook in managementfuncties binnen het bedrijfsleven.
In het Sint-Romboutscollege in Mechelen volgde Johan Van Overtveldt de richting Wetenschappelijke A. Wat hij verder studeren zou, wist hij eigenlijk niet goed. Van Overtveldt: “We hadden een bijzonder charismatische leraar wiskunde. Die man riep alle leerlingen individueel bij zich en gaf zijn advies. Hij spoorde me aan om Toegepaste Economische Wetenschappen te gaan studeren. Misschien raar, maar toen was de beslissing voor mij gevallen.” Johan Van Overtveldt ging economie studeren aan de universiteit van Antwerpen. “Al van bij het begin van mijn studies was het voor mij duidelijk dat ik tijdens mijn licenties macro-economie zou doen, wat ik ook gedaan heb. Onmiddellijk daarna haalde ik mijn MBA – of voluit Master of Business Administration – aan de universiteit van Leuven om het zakenleven in de praktijk te leren kennen.”
Eerste stapjes
Tijdens zijn studiejaren dacht Van Overtveldt dat hij zijn weg zou zoeken in het zakenleven. Dat hij eerst in de journalistiek terecht kwam, was eerder toeval. “Pater Taeymans, de toenmalige decaan van de TEW-faculteit, tipte me dat ze bij Gazet van Antwerpen nog op zoek waren naar een economisch redacteur. Ik heb toen gepeild naar die functie, maar ik was al te laat. Niet veel later bleek Trends op zoek naar een jonge journalist. Ik kon meteen beginnen en combineerde het laatste semester van mijn studies te Leuven met een parttime baan als journalist.
Naar het zakenleven
Vier jaar later, in 1982, maakt Van Overtveldt voor het eerst de overstap naar het bedrijfsleven. Hij wordt kaderlid bij BBL, toen de tweede grootste Belgische bank, waar hij zich onder meer toelegt op kredieten en bedrijfsanalyse. Vijf jaar later wordt Johan Van Overtveldt algemeen directeur bij ShoeKonfex, een distributeur van schoenen en textiel. Hier leerde hij hoe het is om te functioneren binnen een familiebedrijf – met al zijn voor- maar ook zijn nadelen. In 1991 wordt hij adviseur bij de Britse multinational BTR en een jaar later wordt hij directeur van de groep VCR, gespecialiseerd in betonproducten.
Tot hij in hetzelfde jaar Frans Crols opnieuw tegen het lijf loopt die hem vraagt om de hoofdredactie van Trends op zich te nemen. De ervaring die Van Overtveldt inmiddels zelf in het bedrijfsleven heeft opgedaan maken van hem de ideale man. Waar anderen enkel over schrijven, kent hij van binnenuit. “De kennis die ik in de praktijk had opgedaan, gaf mij de mogelijkheid om vaak een ander licht te werpen op de economische actualiteit.” Zeven jaar lang staat hij aan het roer van het zakenblad, tot hij er in 1999 Chief Economist wordt.
Directeur denktank
In 2001 behaalt Johan Van Overtveldt zijn doctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. In 2004 is het voor Van Overtveldt tijd om andermaal nieuwe oorden op te zoeken. Het wordt het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) waar hij mee de denktank Metena boven de doopvont houdt. Tussen 2004 en 2007 staat Van Overtveldt aan het hoofd van Metena, de drie daaropvolgende jaren is hij algemeen directeur van de werkgeversorganisatie VKW.
In 2010 lonkt opnieuw de journalistiek. Van Overtveldt keert terug naar zijn oude stek als hoofdredacteur van Trends. Een jaar later wordt zusterblad Knack stuurloos na het vertrek van Karl Van den Broeck . Van Overtveldt volgt hem op en leidt sindsdien de twee bladen tot er een opvolger wordt gevonden bij Trends. “Het is zeker niet makkelijk om beide functies te combineren, maar zowel bij Trends als Knack heb ik formidabele directe medewerkers.”
Toonaangevend auteur
Johan Van Overtveldt schreef ook verschillende toonaangevende boeken, zoals ‘De Euroscheppers. Macht en Manipulatie achter de Euro’ en ‘Maandag geen economie meer?’. Met ‘The Chicago School’ (2007) en ‘Bernanke’s Test’ (2009) leverde hij eerder reeds twee Engelstalige boeken af. Zijn ‘The End of the Euro. The Uneasy Future of the European Union’ verscheen in 2011 eerst in het Engels en werd nadien naast het Nederlands zelfs vertaald in het Chinees, Indonesisch, Portugees en het Grieks. Niet verwonderlijk dat in de Angelsaksische media regelmatig om zijn visie wordt gevraagd. Reeds verscheidene jaren verschijnen ook op gezette tijdstippen bijdragen van hem in The Wall Street Journal.
Johan Van Overtveldt is een autoriteit op het vlak van het economisch reilen en zeilen van ons land en de rest van de wereld. Zijn gevarieerde loopbaan en zijn kunde om zijn inzichten zeer begrijpelijk en duidelijk naar voren te brengen maken van hem een veel gevraagd en boeiende spreker.