27 september 2018 – 19 u : Jacques Vermeire

Jacques Vermeire

Een komiek moet vrolijk zijn

Al lachend zegt de zot de waarheid. “Ik ben opgegroeid in een sociale wijk in Bonheiden, ik woon nu in een asociale wijk in Keerbergen.” Even groot als de komiek Jacques Vermeire is de ondernemer Jacques Vermeire. Altijd lessen getrokken, keer op keer sterker geworden.

Als jongeman werd hij nog geweigerd aan alle conservatoria, jaren later is hij een TV-persoonlijkheid die een contract van 1 miljard in de wacht sleept. Hij is al méér dan 30 jaar een A-BV, die alom geprezen wordt om zijn loyauteit, maar hij moet zelf in de krant zijn ontslag vernemen. Weze het dat de komiek uitgerekend op dat moment klaar staat om in eigen beheer weer àlle grote zalen te veroveren.
Ups & downs, het is het leven van een topartiest die van meet af aan denkt in termen van investering, goesting, en holding.

Ontdekt hij als boy-scout dat hij mensen kan doen lachen, vandaag inspireert hij ondernemers, in een herkenbaar en geanimeerd betoog. Eén energieke levensles in ondernemen met falen en opstaan.


De inschrijvingen zijn afgesloten

plaats : Lozen Boer

1e persoon inbegrepen in lidgeld, volgende betalen 85 euro (factuur volgt). Deze events kunnen alleen geboekt worden door VLI-leden.


Volkskomiek

Over de volle breedte van het hoge voorhoofd van Jacques Vermeire staat geschreven: star quality. Met zijn 65+ is hij nog steeds – of liever: opnieuw – een beest op de planken, met een niet te stuiten energie en niet aflatend succes. Jacques Vermeire, U denkt hem te kennen. Een BV als een open boek. En toch…

Even authentiek als de onnavolgbare volkskomiek is hij de mens die respect toont voor zijn afkomst en lessen trekt uit zijn verleden. Iedere crisis een uitdaging? Als geen ander gaat Jacques Vermeire met die immer positieve ingesteldheid zijn eigen leven en werk te lijf. Privé tegenslagen en professionele successen, ze doen haast haasje-over. Maar Jacques Vermeire gaat altijd terug van waar hij komt en valt steevast terug op zijn core-business.

Het is allemaal nostalgie

Het kenmerkt alleen de allergrootsten: welke hoge toppen zij ook scheren, in alles wat ze doen blijft de bron aanwezig. Jacques Vermeire keert in 2012, na 17 jaar afwezigheid in de theaters, met een vanzelfsprekende naturel terug naar die oorsprong: comedy voor een levend publiek. In zijn vijfde zaalshow ‘5 voor 12’ vindt Vermeire zichzelf helemaal heruit in een avondvullende theatershow die zijn eigen leven feilloos fileert.

Het is allemaal nostalgie. Een vlijtige leerling was Jackie Vermeire niet. Liever liet hij de mede-leerlingen en scouts lachen. Zijn totem was Taterende Gaai. Hij droomde weg bij films van John Wayne en albums van Kuifje, speelde op straat en hing constant het zotteke uit. Tot groot vermaak overigens van zijn vader en moeder aan de zondagse ontbijttafel. Wanneer die hem de kans geven verder te studeren, zodat hij dat ook eens zou meemaken, maar zonder vertrouwen dat Jacques de hogeschool tot voorbij Kerstmis zou trekken, is dat voor de tiener een wake-up call. Het lijkt plots vijf voor twaalf. Drie jaar later haalt hij met onderscheiding zijn diploma marketing.

Geen beroepskaart

Het brengt Jacques in de vroege jaren zeventig als aankoper bij Bayer, een job die hij alleen volhoudt in combinatie met zijn cabaretgroep Kabiaar. Zowel op het Humorfestival van Knokke-Heist als op de Camaretten in Delft haalt Kabiaar de finale. Wat later is er een hitje en een passage in ‘Hitring’ met ‘Denk aan mij’. Maar wanneer hij besluit alsnog een opleiding te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, Brussel of Gent, faalt hij op drie plaatsen in het ingangsexamen. Hij heeft zijn job opgegeven. Zijn eerste echtgenote is er vandoor. En hij màg niet eens voor acteur studeren.

Jacques Vermeire gaat tappen in artiestencafé De Verloren Zoon in zijn Mechelen en krijgt een kans in het Mechels Miniatuur Theater, dankzij ‘De Collega’s’ toen op hun hoogtepunt. Maar Jacques krijgt na drie jaar de bons wegens geen beroepskaart. Tot ver in de jaren tachtig huldigt Jacques Vermeire daarom een tweesporenbeleid: muziek en komiek. Het is echter de komische acteur die na een radio-introductie in ‘Sportkaffee’ (Radio 2) naar de televisiesterren gekatapulteerd wordt in ‘Meester, hij begint weer’ (1987) en ‘De 3 Wijzen’ (1989).

De man van 1 miljard

De komiek die niet toegelaten werd aan de conservatoria, wint vervolgens het ene na het andere Gouden Oog als acteur. Van 1989 tot 1995 laat hij, samen met aangever Luc Verschueren, werkelijk héél Vlaanderen tranen lachen. Van Mannekensvere tot Zichen-Zussen-Bolder schuddebuiken fans van de gierende lach met Zaalshow I en II, samen goed voor méér dan 1.100 uitverkochte zalen en méér dan 550.000 bezoekers.

Geen typetje is zo legendarisch als Jacques Vermeires rol van Dimitri De Tremmerie (DDT) in de sitcom van de VRT FC De Kampioenen. Anderhalf decennium lang is Jacques Vermeire niet weg te denken op het kleine scherm: ‘Oei Jacques’ of ‘De Jacques Vermeire Show’, ‘Verschoten & Zoon’ of ‘De burgemeesters’, ‘Sterren op de dansvloer’ of ‘101 vragen aan’, … En alsof al die kijkcijfertoppers niet volstaan, ook op het grote, witte doek scoort hij met 700.000 bezoekers voor ‘Max’ in 1994 en sindsdien een top 10-kaskraker aller tijden.

De man met de pet

En dan, samen met het ontstaan van het epitheton ‘man van 1 miljard’ – Belgische Frank welteverstaan – ontwaakt de verzamelaar in Jacques Vermeire, maar geraakt ook zijn carrière in het slop, overschaduwd als ze is door privé rampspoed: een veelbesproken echtscheiding, het overlijden van zijn ouders op amper enkele dagen van elkaar, het overlijden van zijn volgende twee levenspartners, en zijn eigen strijd tegen kanker.

Op het moment dat Jacques in de krant zijn ontslag bij VTM verneemt, blijkt ’s mans enorme veerkracht en ondernemerszin: zijn grote comebacktournee staat in de steigers. Sindsdien – er is niet alleen ‘5 voor 12’, maar ook ‘Veel Vijven en Zessen’ én de lopende reünie-tournee met De 3 Wijzen – speelt Jacques Vermeire liefst méér dan 275 voorstellingen voor méér dan 150.000 bezoekers. And counting!

Erkenning bij een nieuwe generatie stand-up comedians zowel als tv-programma’s rond zijn persoon (‘Helden van de Lach’ op Canvas, ‘Kroost’ op Vier) missen hun effect niet. Want steeds weer weerklinkt datzelfde motto, dat als ultieme conclusie en simpele levenswijsheid geponeerd wordt in zijn boek ‘De man met de pet’ (2015): een komiek moet vrolijk zijn.


foto’s ©Thibault Gregoire/Read My Lips