17 maart om 19 u : Filip Meert

Hallucinant wat hem overkwam – opeenstapeling van blunders door politie en gerecht

Filip Meert (1968) was een eerlijke ondernemer. Amateurisme bij politie en gerecht ruïneerden zijn leven. Hij vocht terug en staat er opnieuw.

Schrijf nu in :

17 maart 2016 – 19u @ Lozen Boer

1e persoon inbegrepen in lidgeld, volgende betalen 65 euro aan de kassa

[private_leden]
De inschrijvingen zijn afgesloten
[/private_leden]

 

Filip Meert (1968) zat door flagrante dwalingen van politie en gerecht vier jaar lang onschuldig in de gevangenis. Samen met onderzoeksjournalist Wim Van den Eynde schreef hij zijn hallucinant verhaal neer in ‘De Bloedkamer’.
Reeds als kind was Filip Meert een doorzetter. Hij werd een verwoed windsurfer en was als negenjarig kereltje op dat moment de jongste surfer die aan wedstrijden mocht deelnemen. Gepassioneerd door sport stortte hij zich later op atletiek, meer bepaald op hoogspringen. Hij won meerdere medailles en werd zelfs Vlaams kampioen in zijn discipline.

Gsm’s

Als twintiger hield Meert het sporten voor bekeken. Hij wilde ondernemer worden. De gsm was aan een stevige opmars bezig en Meert sprong mee op de kar. Zijn groothandel in mobiele telefoons draaide al gauw op volle toeren. Hij verdiende er goed zijn brood mee en was in de fleur van zijn leven. “Ik deed alles op een correcte manier,” zegt hij in een interview in De Standaard. “Mijn boekhouding was in orde, ik betaalde belastingen, al mijn personeel was ingeschreven en ik droeg altijd braaf btw af.”

Nachtmerrie

Meert was 32 toen zijn leven in een nachtmerrie veranderde. Hij had nog nooit aan belletje trek gedaan, had enkel een occasionele snelheidsboete op zijn kerfstok en wist in de verste verte niet wat een btw-carrousel was. Toch kwam hij door één enkele valse verklaring van iemand waarmee hij ooit zaken had gedaan, op de beklaagdenbank terecht. “Ik was er zeker van dat ze me zouden vrijspreken. Ik had nog nooit één euro aan fraude verdiend.”

BTW-carrousel

Bovendien had Filip Meert bij de belastingsdiensten die instaan voor de bestrijding van de BTW-carrousels eerder zelf al aangifte gedaan van fraude. Een belastingsinspecteur had hem ervoor gewaarschuwd dat niet alle leveranciers te goeder trouw zijn. Meert begon meteen zijn leveringen dubbel te checken en merkte inderdaad dat één van zijn zakenpartners hem gsm’s had geleverd die hij eerder al eens had aangekocht en doorverkocht. Hij zette de samenwerking meteen stop en deed aangifte.
De bevoegde speurders weigerden echter om hun licht bij hun overheidscollega’s op te steken. Bovendien kon hij de valsheid van de verklaring aantonen maar de onderzoeksrechter weigerde de politie opdracht te geven om dit te checken. Over and out voor Filip Meert.

Bloedkamer

Filip Meert werd aanvankelijk veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Nog steeds zijn onschuld uitschreeuwend, ging hij in beroep. De rechter van de Antwerpse ‘bloedkamer’, berucht om haar strenge straffen, bleek haar huiswerk eveneens niet gedaan te hebben. Ze nam het oordeel van de politie klakkeloos over en veroordeelde Meert tot een lange gevangenisstraf.
Filip Meert zat uiteindelijk 45 maanden in de gevangenis. Hij kon onmogelijk vervroegd vrijkomen omdat dat in België alleen kan als je toegeeft dat je iets misdaan hebt. “Maar hoe kan je nu schuld bekennen als je daadwerkelijk niets gedaan hebt?” Filip Meert zag niet alleen kostbare jaren van zijn leven verloren gaan in de cel, hij moet tot het einde van zijn dagen geld blijven afdragen aan de fiscus. Nooit mag hij nog een eigen zaak opstarten.

Geklungel

Onderzoeksjournalist Wim Van den Eynde kreeg hoogte van het verhaal en zocht Meert na zijn vrijlating op. Van den Eynde beet zich vast in de zaak en vond geen enkel bewijs tegen Meert. Meer nog, na het doorploeteren van alle PV’s van de politie en de reconstructie van de hele rechtsgang kon hij niet anders concluderen dan dat het afgeleverde speurwerk ronduit amateuristisch was en de betrokken magistraten ronduit een blamage zijn voor onze justitie. Samen schreven ze het boek ‘De Bloedkamer’ waarin ze deze wanpraktijken aan de kaak stellen en openlijk namen noemen.

Ironman

Ondanks al het onrecht dat hem werd aangedaan, verloor Filip Meert nooit zijn vechtlust. Om zijn kwaadheid af te reageren, begon Meert in de gevangenis opnieuw te sporten. “Als de woede de kop op stak, begon ik te pompen tot ik erbij neerviel.” Sinds zijn vrijlating in 2006 stortte hij zich op triatlon. Anno 2011 is hij aan zijn vijfde Ironman toe en heeft hij al tien halve triatlons op zijn actief. Ondanks al het onrecht dat hem werd aangedaan, heeft hij zijn leven opnieuw op de rails. Hij vond een job bij een broodautomatenproducent en verloor zijn hart aan Eén-presentatrice Saartje Vandendriessche.
Deze spreker vertelt u tijdens zijn lezing hoe hij terecht kwam in een nachtmerrie en hoe incompetentie van een aantal overheidsfunctionarissen zijn leven ruïneerde. Zijn ijzingwekkende verhaal gaat over hun willekeur en nalatigheid en de machteloosheid van gewone burgers die hieraan ten prooi vallen. Toch is zijn verhaal ook enorm hoopvol. Dankzij zijn ongelofelijke innerlijke kracht staat Filip Meert er opnieuw en wil hij met zijn publiek delen wat hem overkomen is.