19 september 2013 18u30 : Lezing Pol Hauspie

Pol Hauspie (1951) was de medeoprichter van L&H. Hij wil delen waar het is fout gelopen en welke lessen eruit kunnen worden getrokken.

Quote

Hauspie pleit schuldig – Unieke inkijk in de opgang van L&H en waar het fout liep
Moedige en sterke getuigenis – overwon zware depressie en wil inzichten delen

Bio Pol Hauspie

Het verhaal van L&H is gekend . Vele jaren werden Pol Hauspie (1951) en Jo Lernout de hemel in geprezen. Door de economische rat race vergleden ze naar het frauduleus oppompen van de omzetcijfers. De bom ontplofte en beide stichters vlogen in de cel. Het was voor Hauspie het begin van een zoektocht naar zichzelf en de klim uit een diep dal.

Reeds als puber droomt Pol Hauspie ervan om te ondernemen: “Toen ik op de middelbare school zat, las ik elk zakenblad waar ik de hand op kon leggen. Vanaf mijn zestiende voelde ik al de drang om een eigen bedrijf te starten.”

Mijnheer
Vader Hauspie baatte als loontrekkende te Poperinge een boekhoudkantoor uit. In 1971 krijgt hij een hartaanval. De dan negentienjarige Pol Hauspie zit dan in zijn eerste jaar economie van de Gentse universiteit. Om de kostwinning van het gezin veilig te stellen, stapt hij tijdelijk mee in de zaak. Een tweede hartaanval volgt en vader Hauspie moet zijn job opgeven. Zijn chef doet Pol Hauspie het voorstel het kantoor onder zijn supervisie verder te zetten. De jonge Hauspie weigert echter: “Mijnheer, als ik dit voorstel zou aanvaarden, dan geef ik mijn onafhankelijkheid op. Ik wil van niemand afhankelijk zijn.”

Bits
Met de kleine portefeuille privéklanten die zijn vader had opgebouwd gaat hij aan de slag.
In 1974 zet Hauspie zich aan het schrijven van software die hem kan helpen bij het boekhouden. De bits boeien hem zo sterk, dat hij drie jaar later een computerbedrijf start dat boekhoudpakketten maakt voor accountants. Niet veel later verkoopt hij het accountantskantoor om er zich volledig op toe te leggen. Het is een schot in de roos en zijn softwarebedrijf klimt op tot de Belgische top. Midden jaren tachtig doet Hauspie het van de hand en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

L&H
Ondertussen had hij Jo Lernout leren kennen, een verkoper bij computergigant Wang Laboratories. Het klikt en er groeit een vriendschap. In 1987 besluiten ze samen de stap te zetten en L&H is geboren. Beiden geloven dat er een mooie toekomst is weggelegd voor spraaktechnologie. Een correcte inschatting zal later blijken. Het probleem van L&H is echter steeds geweest dat de door hen ontwikkelde spraaktechnologie ver vooruit was op de marktsituatie. Pol Hauspie: “Sommige producten die we toen ontwikkelden, worden nu pas echt verkocht. Die kloof tussen productontwikkeling en het absorptievermogen van de markt, is een van de sleutelelementen om onze opgang, maar ook onze neergang te begrijpen.”

Het gevolg is dat L&H vanaf haar ontstaan steeds op zoek moet naar verse financiële middelen. Hauspie: “In die begindagen scheerden we altijd net naast een faillissement.” Het Ieperse spraaktechnologiebedrijf groeit gaandeweg uit tot een internationale speler. Een mijlpaal wordt gezet wanneer AT&T, indertijd het grootste telecommunicatiebedrijf ter wereld, in 1993 aandeelhouder wordt van L&H.

8 miljard dollar
In 1995 volgt een notering op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Het aura van de stichters groeit en een jaar later worden ze uitgeroepen tot Managers van het Jaar. In 1997 vindt zelfs Bill Gates de weg naar Ieper wanneer Microsoft aandeelhouder wordt van L&H. Iedereen is in de wolken. L&H was big business voor Vlaanderen en op zijn hoogtepunt had het een beurswaarde van maar liefst 8 miljard dollar.

Alle toekomstmuziek ten spijt bleef het kernprobleem bestaan: omdat ze ver vooruit waren op de markt, bleef de omzet steeds frustrerend traag groeien. Minder problematisch als je niet beursgenoteerd bent, maar een molensteen wanneer je het wel bent.

Beursdruk
Beursgenoteerde ondernemingen publiceren elk kwartaal hun resultaten die dan tegen het licht worden gehouden door tal van analisten. Zij schuiven dan een raming van de omzet voor het volgende kwartaal naar voren. Hauspie: “De beleggers op Wall Street kopen of verkopen op basis van deze inschatting. Als je het niet haalt, verkopen ze en zakt de koers in elkaar. Het dwingt bedrijven ertoe om korte termijn beslissingen te nemen die hen permanent in conflict brengen met hun belangen op lange termijn.” Het zal ook bij L&H gebeuren.

Doping
In het derde kwartaal van 1998 wordt de kiem gelegd van wat zal uitgroeien tot een steeds groter wordende fraude. Op twee jaar tijd zal alles wat werd opgebouwd met de grond gelijk worden gemaakt. In dat kwartaal zit L&H met een tekort van 2 miljoen dollar op het omzetdoel. Uit angst voor de reactie van de markt besluit de bedrijfstop om zelf bedrijfjes op te zetten die beroep doen op L&H-technologie en zo omzet te creëren. Probleem is dat het niet bij deze ene keer blijft. De omzetmanipulatie heeft als gevolg dat er elk kwartaal steeds grotere druk komt om fake omzet te genereren.

Hauspie: “Na de eerste inspuiting met deze financiële doping waren wij in de greep geraakt van kunstmatige verkoopscijfers. Het had niets meer weg van een eenmalige actie, het was een verslaving geworden. De sneeuwbal had een lawine veroorzaakt.”

De rest is geschiedenis. Op 8 augustus 2000 zette de Wall Street Journal de teloorgang in door een deel van de omzetmanipulatie bekend te maken en een jaar later was het bedrijf failliet. Pol Hauspie werd opgepakt en vloog zeventig dagen in de cel. In het najaar van 2010 kwam er een einde aan de langste en grootste financiële rechtszaak uit de Belgische geschiedenis. Het fraudeverhaal van L&H is er geen van persoonlijke verrijking, maar van een verlies van normen en waarden met als doel het bedrijf op het spoor te houden. Op dat proces pleitte Pol Hauspie schuldig, in tegenstelling tot zijn voormalige spitsbroeder.

Nieuwe mens
Pol Hauspie was ondertussen een ander mens geworden. Door de crash van L&H was hij ook zelf ineengestort: “L&H stierf, en ik was bijna dood samen met het bedrijf.” Gedurende meer dan tien jaar had hij de kaars aan de twee uiteinden doen branden: slechts vier uur slaap per nacht, overlevend op koffie en alcohol, geen enkele vorm van gezonde lichaamsbeweging, kortom totale verwaarlozing van zowel zichzelf als zijn omgeving. Voor Pol Hauspie was de neergang van zijn levenswerk het begin van een afdaling in een zwart gat. Een zware depressie tot gevolg. Het werd echter ook de start van een zoektocht naar zichzelf.

Vandaag heeft Pol Hauspie zichzelf teruggevonden. Er zijn weinigen in ons land die in hun leven zo extreme situaties hebben gekend. Pol Hauspie durft het aan om hier open en bloot over te getuigen. Hij is een gedreven spreker die geen enkele toehoorder onbewogen zal laten. Zijn verwerkingsproces heeft van hem een gelukkiger mens gemaakt en hij wil zijn inzichten delen opdat anderen eruit kunnen leren.

De opbrengst van de lezing gaat naar een sociaal doel, nl. The H-Web of HappinessWeb. Samen met anderen is Pol Hauspie dit aan het oprichten. Zij willen ‘Happiness’ brengen door te delen. Delen van inzichten, middelen en kennis. Nog nooit waren er zo veel middelen en mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. We bellen, we mailen, we chatten, … Maar zetten we die middelen ook werkelijk in om gelukkig te zijn of te maken?  Of dat nu iemand is in Uw buurt of aan de andere kant van de wereld.

Schrijf in

[private_leden] [contact-form-7 id=”1619″ title=”Inschrijving”] [/private_leden]