12 december 2013 – 12u : Time Management

JOHAN D’HAESELEER
Spreker

Introductie

Johan D’Haeseleer (1969) geldt als expert op vlak van werkvereenvoudiging en time-management. De knepen die hij zelf bij Colruyt oppikte, staan garant voor instant tijdwinst.
Quotes

Mister Simplicity!
Mijn missie? De woorden ‘druk, druk, druk’ uit het taalgebruik bannen!

Biografie

Johan D’Haeseleer (1969) is industrieel ingenieur, arbeidsanalist en Vlerick-alumnus, en wijdt zijn leven reeds meer dan 15 jaar lang aan werkvereenvoudiging en de creatie van extra tijd. Eerst bij Colruyt, nu als trainer in time-management. Zijn klanten noemen hem kortweg ‘Mister Simplicity’.

Johan D’Haeseleer groeide op in het Oost-Vlaamse Impe. Daar in de Denderstreek leerde zijn grootvader en grote held hem op jonge leeftijd een les die hem zou bijblijven tot ver in zijn carrière. “Hij leerde me hoe ik hefbomen kon gebruiken. Letterlijk, door me te tonen hoe ik als klein kind het wiel van een auto kon vervangen. Ik had nog niet genoeg kracht om de bouten zelf los te draaien, maar toen hij met behulp van een tweede staaf een hefboom maakte, lukt dat plots probleemloos. Wonderlijk, vond ik dat: Met een mimimum aan moeite een ogenschijnlijk zware opdracht verwezenlijken.” Het bepaalde de manier waarop D’Haeseleer nu nog naar het leven kijkt: altijd op zoek naar een efficiëntere manier om alles aan te pakken. Met minder moeite evenveel of zelfs meer verwezenlijken.

Grenzen stellen

Met de les van zijn grootvader nog steeds in het achterhoofd, belandde Johan D’Haeseleer na zijn studies Industrieel Ingenieur Electro-Mechanica en Arbeidsanalist bij de Colruytgroep. Waar hij na 4 jaar als werkvereenvoudiger en twee jaar als gerant van Colruyt Overijse aan het hoofd van de dienst Werkvereenvoudiging kwam te staan. “Daar heb ik voor het eerst het belang van grenzen ontdekt, van het nut van alles duidelijk af te bakenen. Zo moesten bijvoorbeeld de muntsloten op alle winkelkarren vervangen worden, maar dat bleek peperduur. ‘No way’, dacht ik. ‘Het interesseert me niet hoé je het doet, maar het mag niks kosten’, zei ik tegen mijn medewerker. ‘Daar ligt de grens.’ ‘Maar Johan, dat kan niet. Al wat ik dan kan doen, is ze gewoon verwijderen. ’ Wat dus ook gebeurde, tot grote vreugde van klanten en mijn bazen.”

Na enkele jaren breidde D’Haeseleers ploeg uit van 20 naar 80 werkvereenvoudigers, een evolutie die hem zelf naar adem deed snakken. “Ik werd gestresseerd en vergat om de haverklap zaken, en dat lag vooral aan de manier waarop ik zelf alles aanpakte. Tot het besef kwam: Ik probeer dagelijks productieprocessen te vereenvoudigen, maar aan mijn eigen methodes doe ik niks.”

D’Haeseleer merkte bovendien op dat de twee niet zoveel verschilden. “Als je inzake productie van een push- naar een pull-systeem gaat, win je bijvoorbeeld altijd aan efficiëntie. Wel, dat gold ook voor mijn job. Een simpel voorbeeld: mijn to-do lijst was mijn inbox (een push-systeem), terwijl je veel beter helder nadenkt over wat je moet doen, en dat denkwerk dan ergens op papier of een tablet plaatst, een pull-systeem. De meeste mensen die ik ontmoet zijn op vele plaatsen tegelijk georganiseerd. In hun inbox, hun hoofd, hun agenda, … En dus eigenlijk nergens.”

Belang van speeltijd

All work and no play make Jack a dull boy. D’Haeseleer haalt zijn rust en evenwicht uit muziek. Of het nu zelf wat tokkelen is op een van zijn twaalf basgitaren of in zijn bandje spelen. “We spelen rockcovers, al ben ik zelf ook een groot liefhebber van heavy metal. Maar ondanks dat velen dat gerammel vinden, zijn dat zeer ingewikkelde, bewonderenswaardige en vaak moeilijke composities. En meer dan een bezielde amateur ben ik nu ook weer niet.”

“Ontspanning zet ik niet op mijn to do-lijstjes, nee. Je hoeft dat heus niet op je kalender te plaatsen, maar je moet er wél ruimte voor creëren. Want elk vacuum wordt sowieso opgevuld. En enige ‘speeltijd’ naast het werk blijft belangrijk, al heb ik moeite om het werk te noemen want zo ervaar ik het niet. Zelfs al houdt dat dan het risico in dat je blijft werken.”

Extra tijd voor passies

In 2008 trekt Johan D’Haeseleer na vijftien jaar in diverse functies de Colruytdeur definitief achter zich dicht, en kiest hij voluit voor zijn eigen weg als zelfstandige trainer. “Een grote sprong, zomaar werkzekerheid en een aangenaam loon achterlaten, maar het voelde als de enige juiste keuze. Bovendien heb ik me altijd meer een ondernemer gevoeld.”

Vandaag geeft hij opleidingen in persoonlijke efficiëntie, productiviteit en time-management.
“De vraag ‘hoe gaat het?’ wordt in onze maatschappij negen van de tien keer beantwoord met ‘druk, druk, druk’. Drie keer liefst, om toch te benadrukken hoé druk het wel is. Ik heb mijzelf als doel gesteld die uitdrukking uit ons taalgebruik te verbannen. Weg met ‘druk, druk, druk’,

Deze spreker voert een praktisch pleidooi voor het efficiënt omspringen met je tijd. Gewapend met eigen voorbeelden en een koffer grote en kleinere tips, leert hij zijn publiek hoe effectief ‘extra tijd’ te maken voor hun passies, voor wat ze zelf willen doen.